PORTFOLIO

Marketing simulation

Introduktion til emnet

Formålet med denne micro credential er at udvikle kompetencer i strategisk og taktisk beslutningstagning baseret på dataindsamling fra en virksomheds markedsaktiviteter. Det indebærer også evnen til at evaluere og reflektere over resultaterne af disse beslutninger, gennem en marketing management simulation. Denne færdighed er afgørende for succes inden for marketing, derfor anvendes en simulation til at eksperimentere med forskellige strategier og taktikker i et virtuelt, risikofrit miljø.

Problemformulering

Hvordan markedsføres en forbrugerelektronisk virksomhed globalt i et konkurrencepræget marked karakteriseret ved korte produkt livscyklusser og høj grad af innovation, hvor produktudvikling, timing og succesfuld positionering er afgørende?

Værktøjer

Cesim Marketing

Cesim Business Simulation er en avanceret softwareplatform, der skaber realistiske forretningsscenarier og beslutningsprocesser i et virtuelt miljø. Denne platform bruges vidt og bredt i uddannelses- og træningssammenhænge, hvor den giver studerende og erhvervsfolk praktisk erfaring med virksomhedsledelse og styring.

Logbog

Under hele processen førte vi en detaljeret logbog, hvor vi nøje noterede alle vores beslutninger samt de overvejelser og tanker, der lå bag hver enkelt beslutning. Denne løbende dokumentation var uvurderlig for os, da den gjorde det muligt at reflektere over vores fremgang og identificere områder for forbedring år efter år. Samtidig hjalp logbogen os med at bevare overblikket og holde fokus på vores langsigtede mål, hvilket sikrede en mere målrettet og strategisk tilgang til vores arbejde.

Market outlook

“Market outlook” refererer til en prognose eller forudsigelse af de fremtidige markedsforhold, som vi skulle tage højde for, når vi traf vores forretningsbeslutninger. Denne vurdering giver os væsentlige oplysninger om forventede tendenser, ændringer og udviklinger i markedet. Ved at forstå market outlook kan vi bedre forberede os på kommende udfordringer og muligheder, justere vores strategier og træffe informerede beslutninger, der styrker vores position på markedet.

Metode

I løbet af hele forløbet har vi anvendt platformen Cesim Business Simulation. Fra starten blev klassen opdelt i 12 grupper (mit team hed Olive), hvor hver gruppe bestod af tre medlemmer. Simulationen strakte sig over en periode på fem år (fem uger). Kort fortalt handlede simulationen om, at vi alle var nystartede elektronikvirksomheder, der solgte mobiltelefoner til andre forhandlere. I løbet af forløbet skulle vi beslutte, hvilke mobiltelefoner der skulle lanceres, samt hvilke funktioner vores mobiltelefoner skulle have. Desuden skulle vi vælge, hvilke markeder vi ville gå ind på, enten Asien og/eller Europa. Hvert marked var opdelt i fire segmenter, som hver især havde specifikke præferencer. Efter hvert år (uge) modtog vi et market outlook, som gav os indsigt i markedstendenser, så vi kunne tilpasse vores strategier efter målgruppens præferencer. Vi justerede blandt andet pris, funktioner, bæredygtighed og andre vigtige aspekter for at imødekomme de behov, vores målgruppe havde.

Kompetencer

Deltagelse i denne proces styrker evnen til analytisk tænkning, strategisk planlægning og beslutningstagning, samt fremmer samarbejdsevner, herunder kommunikation. Derudover fremmes forståelsen for strategisk marketingplanlægning (SMP), sammensætning af marketingmixet, produktportefølje og prognosemetoder.

Elementer

Denne marketing simulation integrerede alle centrale aspekter af virksomhedsdrift. Det omfattede en bred vifte af marketingområder, herunder markedsscenarier, konkurrentanalyse, budgetstyring, produktudvalg, markedsføring, salgsprognoser og evaluering af præstationer. Derudover var en essentiel del af processen dokumentation af alle beslutninger, der blev truffet på baggrund af omfattende dataanalyse og undersøgelser.

Produkter

Her ses de telefoner vi “producerede” samt kvaliteten på dem. Vi havde to telefoner i Europa og to i Asien. Som egenskaber havde vi alle valgt til på alle 4 telefoner, dog investerede vi ikke alt for mange penge i kvalitet og batteri, for ellers ville de blive dyre, og muligvis sælge mindre.

Gross profit

Bruttofortjeneste, også kendt som gross profit, er et nøglemål inden for økonomi og regnskab, som viser en virksomheds grundlæggende evne til at generere overskud fra sin primære drift. Bruttofortjenesten beregnes ved at trække de direkte omkostninger ved solgte varer (COGS – Cost of Goods Sold) fra omsætningen.

På billedet ovenover, vises hvor gross profit på 40,5%, hvilket er udmærket da vi var gode til at generere overskud.

Sales forecast
ÅR 1
ÅR 5

Her forsøgte vi at reducere vores sales forecast så meget som muligt. På det første billede ser man vores sales forecast er oppe på 2761,4% i år 1, mens det på det andet billede (5. år) er blevet reduceret til 77,4%.

Pris

Priserne på vores telefoner, varrierede meget, alt efter hvilken strategi vi valgte at følge. Vi startede med at sætte prisen meget højt i starten, hvilket ikke gik så godt. Prisen skal nemlig matche med kvaliteten, samtidig med at være konkurrencedygtig.

Leverandører

Som leverandør havde vi ikke valgt dne absolut dyreste, det var dog den anden bedste.

Markedsføring

Vi investeret ikke meget i markedsføring i starten, men da vi i de sidste 2 år tog en risiko og investerede en del, kunne vi også se en markant stigning på vores salg. Så markedsføringen er enorm vigtig, med fokus på det potentielle målgruppe.

Marketing research

Logbog

Kildeliste

https://sim.cesim.com

https://chatgpt.com

MC6 mappen i Itslearning – https://via.itslearning.com/